Коли збирати врожай моркви?
Коли збирати моркву?
Найсмачніша морква має ідеальний баланс між смаком і солодом, або, говорячи технічною мовою, між терпеноїдами і цукром. Важливо розуміти, як ці дві хімічні речовини розвиваються в моркві, щоб збирати моркву, коли вони досягають піку.
Спочатку розвиваються терпеноїди, які представляють собою органічне з'єднання, що додає моркві її класичний «морквяний» смак. Терпеноїди самі по собі досить неприємні на смак, тому занадто рано зібрана морква може мати мильний і терпкий смак.
Потім в моркві починає вироблятися цукор, і смак покращується.
Ось кілька порад, коли збирати моркву, щоб вона була найбільш солодкою і смачною.
Збирайте яскраву моркву
Моркву найкраще збирати, коли вона буде мати яскравий, насичений колір (оранжевий, пурпурний або жовтий залежно від вирощуваного вами сорту). На цьому етапі цукри і терпеноїди будуть на пікові і морква матиме відмінний смак. Зазвичай це відбувається приблизно в ті дні, про які пишуть на насіннєвих пакетах як «кількість днів до дозрівання». Більшості сортів моркви для дозрівання потрібно в середньому близько 70 днів. Деяким швидкозростаючим сортам потрібно всього 50 днів, в той час як іншим сортам потрібно більше 120 днів для дозрівання.
Хоча точна кількість днів до дозрівання моркви буде трохи залежати від умов вирощування, ці числа зазвичай досить точні, іноді з точністю до дня.
Розрахунок днів до дозрівання
При плануванні збору врожаю моркви пам'ятайте, що дні дозрівання - це дні від проростання або появи сходів з ґрунту, а не від того моменту, коли ви посіяли насіння. Оскільки для проростання моркви може знадобитися 3 тижні, переконайтеся, що ви передбачили це при плануванні і зборі врожаю.
Ми збираємо моркву, коли вона вважається зрілою в садівництві, тобто дозріла для збору врожаю. Це відрізняється від ботанічної зрілості, коли морква стає досить зрілою, щоб почати розмножуватися і перейти до насіння. Морква - дворічна рослина, тобто цвіте вона на другий рік, і головна мета моркви - накопичити достатньо поживних речовин в перший рік, щоб перезимувати, а потім зацвісти навесні. Якщо ми не зберемо врожай моркви, коли вона дозріла в садівництві (з яскравим, насиченим кольором), її їстівність швидко знизиться, оскільки вона буде прагнути стати ботанічно зрілою.
Збір молодої моркви
Хоча моркву найкраще збирати зрілою, її можна збирати протягом всього сезону. Деякі сорти особливо солодкі, коли їх збирають у вигляді молодої моркви, навіть якщо це відбувається задовго до їх дозрівання.
Молода морква може бути неймовірно солодкою і ароматною, хоча вона не зберігається так само добре, як морква, що досягла свого повного кольору.
Збір моркви
Спекотні дні і прохолодні ночі
Морква солодшає, коли дні ще жаркі, а ночі вже прохолодніші, тому що вона виробляє багато цукру під час денної спеки і «відпочиває» і накопичує цукор, коли температура вночі стає низькою. Однак, якщо нічна температура перевищує 15 ° C морква буде дихати під час відсутності фотосинтезу і споживати цукор, який вона виробляла протягом дня.
Чому морква стає гіркою?
Одна з причин, через яку морква стає гіркою, полягає в тому, що вона відноситься до овочів прохолодної пори року і з меншою ймовірністю виробляє цукор при температурі вище 26 ° C. Зростання при постійно високих температурах може привести до зменшення кількості цукру, щоб компенсувати гіркі терпеноїди.
Прохолода та солодка морква
Морква, як і багато інших коренеплодів, солодшає, коли її збирають після заморозків. Цей процес відомий як підсолоджування холодом, низькі температури перетворюють крохмаль в коренях назад в цукор. Ви можете використовувати це явище в своїх інтересах, залишивши моркву в саду якомога довше, щоб вона виросла великою, але залишалася солодкої через підсолоджування холодом.
Збір за розміром
Коли справа доходить до моркви, не існує універсального рішення. Деякі сорти короткі і товсті, інші довгі і тонкі, - існує безліч різновидів. Перевірте пакет з насінням, щоб дізнатися, якого розміру повинна бути морква, коли вона виросте. У міру того, як ваша морква наблизиться до зрілості, вона буде відповідного розміру для вирощуваного вами сорту.
Проте, інколи, дуже прикро витягувати моркву і бачити крихітну ниточку, замість великого соковитого кореня, якого ви чекали. Є багато причин, через які ваша морква не виросла так швидко і так крупно, як передбачалося (можливо, ви нехтували використанням добрива для моркви?), і краще за все залишити її в землі, щоб вона могла продовжувати рости, якщо дозволяє сезон.
Якщо ви не впевнені, чи готова ваша морква, найліпше викопати її і подивитися. Це відмінний привід перекусити, поки ви трудитеся в своєму саду.
Останні публікації
Як виростити малину
Надлишок соковитої малини влітку та восени — це сезонне частування, яке не можна пропускати. Але навіщо витрачати гроші на купівлю в супермаркеті, коли можна легко виростити смачну малину самостійно вдома або на своїй ділянці?
Детальніше...Як виростити фруктові дерева
Вирощувати фруктові дерева – це весело та корисно. І є величезний вибір, з якого можна вибрати, включаючи гібридні карликові плодові дерева, які добре ростуть у контейнерах, до повнорозмірних традиційних фруктових дерев, які будуть годувати всю родину протягом багатьох років.
Детальніше...Як виростити нарциси
Першою ознакою весни для багатьох часто є поява нарцисів. Зазвичай вони прилітають наприкінці лютого і часто вважаються вісниками весни. Цибулини досить витривалі, що допомагає їм пережити холодні зимові місяці.
Детальніше...