Придбати продукцію

На сайті ви маєте можливість придбати товари не тільки в роздріб, але й гуртом. Якщо ви бажаєте обрати товар на суму від 500 грн до 1000 грн, або в кількості від трьох до семи виробничих ящиків, обирайте «роздрібна торгівля». Якщо ж ви бажаєте придбати товар великою партією та співпрацювати з нами на постійній основі, обирайте «гуртова торгівля»!

Гуртова
торгівля
Роздрібна
торгівля
Публікації  /  8 поширених помилок при компостуванні, які ви, ймовірно, робите (і як їх виправити)

8 поширених помилок при компостуванні, які ви, ймовірно, робите (і як їх виправити)

 

Компостування - це остаточна переробка відходів. Воно зменшує кількість сміття, що потрапляє на наші звалища, перетворюючи його в одне з кращих добрив для грунту, які ви можете додати в свій сад (хоча є й інші ефективні універсальні добрива для городу). Щоб відбулося диво, просто змішайте повітря, воду, кухонні відходи і садові відходи, а потім чекайте. Хоча створення компосту - це не ракетобудування, та тут потрібно трохи науки. Кілька помилок в процесі можуть призвести до серйозного розчарування. Уникайте поширених помилок, і ви будете винагороджені власним запасом «чорного золота».

 

  1. Використання тільки однієї купи або контейнера

Завжди краще мати як мінімум дві купи або двокамерний контейнер, тому що, поки ваша перша партія дозріває, ви можете додавати нові відходи в другу камеру контейнера або купу. Можна зробити навіть три: один з готовим компостом, другий в процесі розкладання і третій для свіжих відходів.

 

  1. Неправильний баланс «коричневих» і «зелених» відходів.

Помилка, яку здійснюють багато початківців-садівників, - це неправильний баланс коричневої і зеленої рослинної маси. Для приготування компосту вам потрібні високовуглецеві відходи «коричневого» кольору, наприклад, сухе листя, солома, подрібнений папір або тирса; і «зелений» матеріал з високим вмістом азоту: свіжі садові відходи, обрізки трави і харчові відходи, такі як шкірка фруктів і овочів, кавова гуща, чайні пакетики.

Основне правило - змішати 3 частини коричневого з 1 частиною зеленого. Якщо взяти занадто багато зелені, то ви отримаєте кашоподібне, смердюче місиво. При цьому, занадто багато коричневого сповільнить розкладання. Пропорції не обов'язково повинні бути точними, але всякий раз, коли ви додаєте відро зелених кухонних відходів, постарайтеся додати 3 відра відходів коричневого кольору.

 

  1. Компостування невідповідних матеріалів

Ніколи не додавайте у відро для сміття або купу відходи їжі тваринного походження, такі як м'ясо, морепродукти або молочні продукти. Вони не тільки будуть погано пахнути, а й приваблювати шкідників. Уникайте скошування трави з ділянок, оброблених засобами для знищення бур'янів, або тирси з обробленої деревини, тому що вони можуть додати в купу хімікати, які згодом можуть нашкодити вашим садовим рослинам. І безпечніше за все не залишати хворі рослини або великі бур'яни. Хоча тепло компосту вбиває деякі хвороботворні організми і насіння бур'янів, багато з них виживають.

 

  1. Підтримка старту

Звідки беруться ці працьовиті мікроскопічні істоти, здатні перетворювати сміття в золото? Деякі з них живуть на матеріалах які ви компостуєте, але для того щоб їх кількість зросла і почався процес розкладання, може знадобитися деякий час. Один з варіантів для швидкого старту - купити стартер для компосту. Або ви можете просто додати один-два совка грунту зі свого саду або трохи компосту з попередньої партії.

 

  1. Використання занадто малої або занадто великої кількості води

Для розкладання необхідна волога (ви зрозумієте, що все в порядку, коли ваша купа буде теплою і пахнути землею). Але якщо купу перезволожити, мікробам не вистачатиме кисню, щоб завершити свою роботу. Цю проблему легко помітити, адже в цьому випадку ваша купа буде смердючою і мокрою. Якщо у вас виникла ця проблема, додайте більше сухого опалого листя, соломи або подрібненого паперу. Але якщо вам здається, що ваша купа зовсім суха, додайте воду потроху, і перемішуйте, поки матеріали не стануть вологими.

 

  1. Відкрита купа компосту

Якщо у вас великий двір, і ви можете розмістити свою компостну купу на відстані від будинку і сусідів, ви можете обійтися без кришки. Але якщо ваш будинок знаходиться близько до ваших сусідів, кришка - це не тільки естетично, але також знак поваги до ваших сусідів. Кришка також допоможе утримувати тепло, що особливо важливо взимку.

Куплені контейнери зазвичай продаються з кришкою. Якщо ви самі робите відро для компосту, досить буде покласти лист фанери зверху; Для відкритої купи на землі можна використовувати брезент, натягнутий на саморобну дерев'яну раму, він запобіжить намоканню компосту в дощові періоди та допоможе відлякувати тварин. Краще залишити кілька сантиметрів зазору між верхом купи і кришкою, щоб було багато доступного кисню.

 

  1. Відсутність вентиляції

У процесі компостування центр купи може відчувати брак кисню. Струшування допомагає забезпечити доступ повітря до всіх частин компосту. Якщо компостна купа стоїть на землі, це можна зробити за допомогою вил. Хоча немає встановленого правила, як часто проводити аерацію, зазвичай досить одного або двох разів на тиждень.

 

  1. Постійне додавання в купу компосту

Якщо ви постійно додаєте свіжий матеріал в купу або відро для сміття, ваш компост ніколи не буде готовий до використання. Коли ви змішаєте достатню кількість матеріалу, припиніть додавати свіжі відходи, дайте компосту час на приготування. Залежно від того, яку температуру набрала ваша купа, на приготування компосту зазвичай йде від 3 тижнів до 3 місяців. Якщо ви хочете прискорити процес, подрібніть матеріал, перш ніж додавати його в купу, і частіше провітрюйте.

Коли вам здасться що ваш компост готовий, ви можете виявити, що там є трохи матеріалу, який не повністю розклався (деякі матеріали, такі як яєчна шкаралупа і кукурудзяні качани, можуть розкладатися трохи більше часу). Але це не проблема, просто відсійте їх і киньте в партію, яка ще готується. Готовий компост має землистий запах, він темний і розсипчастий, і ви більше не можете ідентифікувати додані до нього відходи. Тепер він готовий для вашого саду!

Останні публікації

Збір, обробка та зберігання гарбузів
18.10.2021

Збір, обробка та зберігання гарбузів

Ось кілька порад по збору, обробці, заготівлі та зберіганню гарбузів, щоб ви могли правильно їх підготувати та ефетивно використовувати.

Детальніше...
Як садити восени
18.10.2021

Як садити восени

Осінь - прекрасна пора для посадки певних рослин. Важливо знати, що для багатьох рослин осінь краще, тому що погода прохолодніше, і ваші рослини не згорять. Однак, щоб отримати максимальну віддачу від посадки восени, вам необхідно зробити кілька важливих кроків.

Детальніше...
5 сортів перцю для вирощування в контейнерах
18.10.2021

5 сортів перцю для вирощування в контейнерах

Є багато різних видів перцю, які ви можете вирощувати у своєму саду або навіть в контейнері. Можливості безмежні: перець - це широке сімейство з безлічі різних і особливих сортів.

Детальніше...